Du vet du er din mors datter…

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/7/8/plosiv.net/httpd.www/wp-content/plugins/post-plugin-library/common_functions.php on line 174

…når du tørker zalo av Zalo-flaska før du får besøk fordi du vil at det skal se rent og pent ut i hjemmet ditt.

Mamma er et fantastisk menneske. Hun har alltid gitt alt av seg selv til alle hun har møtt. Hun tok seg av meg og mine tre søsken, jobbet hardt som lærer, var engasjert i lokalmiljøet, lot oss alltid ha med venner hjem, lagde mat, tok seg av huset og vi var avlastingsfamilie for to handikappede barn en helg i ny og ne. Blant annet. Hun sto på og brukte så mye energi at det til slutt sa stopp.

skog Jeg tror jeg gikk i 7. klasse da det sa stopp. Plutselig var mamma stort sett sengeliggende, og ingen leger i den lille bygda vi bodde visste hva som var galt med henne. Jeg husker jeg var redd fordi mamma kunne sove i dagesvis. Jeg husker at jeg i blant snek meg ned på soverommet bare for å kjenne at hun levde og si hei og håpe hun ikke hadde det vondt. Hun sa aldri at hun hadde vondt, men jeg så det. Hun smilte litt og jeg fikk en femmer for å kose henne på ryggen, vi gjorde vårt og sånn gikk dagene.

Jeg tror det tok år før mamma fikk en diagnose. ME het det. Hun måtte kjempe for å få den, og da hun hadde kjempet nok var så sliten at hun ikke orket å si hele navnet en gang. Myalgisk encefalomyelitt tror jeg det heter. Mamma fortalte at det var en sykdom man dør med, ikke dør av. Jeg ble lettet av å høre det. Nå ønsker jeg at dere mammaer der ute kan lære noe av min mamma.

Gi litt faen. Hør litt på fr. martinsen. Hun skriver:
Jeg har ikke vasket gulvet siden jeg flyttet inn her for flere år siden. Jeg støvsuger og fukter en fille når det kommer en flekk. Det eneste jeg innvilger er vinduspuss og en blank vask. (…) Det er ikke nødvendig å vaske gulvet mer enn til jul hvis du ikke har en baby som kravler. Støvsug og vask sokker. Det eneste stedet noen blir svakt skitne hvis du slutter å vaske er under sokkene.” (resten finner du her – velskrevne ord, les de gjerne).

Gi litt faen i blant. Tenk litt for deg selv sånn at du varer lenger. Sånn at du varer lenger for deg selv og for de rundt deg.

Jeg tror det har gått rundt tolv år siden mamma ble dårlig. Hun er bedre nå. Hun prøvde seg som lærer igjen, men det fungerte ikke, yrket er for tungt. Hun arbeider frivillig nå. Krisetelefon og litt diverse. Hun trenger ting å gjøre, er ikke lat, sånn som noen trodde en stund da hun lå i senga i mange dager. Hun og pappa gikk Jotunheimstien (en sti som slynger seg fra Oslo til Jotunheimen) etappevis i løpet av de to siste sommerne. På beina. Dama som sov ørten timer om dagen noen år tidligere gikk på sine egne to ben fra Oslo til Jotunheimen, ca 320 km. Gåing har blitt hennes redning.

Hun er en fantastisk dame. Hun sier hun har lært å kjenne grensene sine bedre etter det hun har vært gjennom. Hun har lært meg hvordan jeg kan kjenne mine grenser også. Og jeg sier til dere: gi litt faen i blant. Ikke vask gulvet hver uke, ikke jobb deg ihjel. Gjør ting som gir deg energi så du har energi å gi til andre.

Liknende poster:

  Ingen funnet

21 Comments

 1. Høyr, høyr! Sjølv om årsakene til ME framleis er ukalre, bør alle uansett leve meir og utseltte seg minst mogleg!

 2. for et sterkt innlegg! ME er en forferdelig diagnose å få.- Vet om noen som har det, og det er jaggu ikke lett å føle seg så slapp at en ikke klarer å fungere normalt :/ eller tilstrekkelig. Jeg synes moren din var rååtøff som tok den turen! creds!

 3. Kjempebra innlegg. Moren din høres ut som en veldig sterk dame. Er nok ikke lett for ei så aktiv dame å få ME. Skjønner godt du er stolt av henne! :)

 4. Avil
  Hear, hear på din kommentar også. Ja til å leve mer!

  Kayso
  Tusen takk for de gode ordene. Jeg synes også hun var råtøff. Som hun selv sier; det handler om å ta et skritt av gangen, så kommer man dit man vil. Smarte mamma.:)

  Monica/thunderbat
  Takketitakk for så fin kommentar. Du er så flink til å kommentere du, og jeg blir så glad av det du skriver. Snille Monica.:)

  Ikkeborg
  Tusen takk, jeg håper det samme som deg – at det fortsetter sånn. Du også er kjempeflink til å kommentere, jeg setter veldig stor pris på det. :)

 5. Det var trist, men veldig veldig vakkert! Vi skal være stolt av mødrene våre og vite at de har kjempet for oss barna. Syns moren din er tøff som arbeider frivillig, tross sykdommen. Samtidig som hun må være veldig stolt av datteren sin som skriver så pent om henne:)

 6. Takk for et veldig fint innlegg. Din mor er sterk.
  Jeg føler meg truffet fordi jeg er en aleneansvarlig ME mamma til to barn.
  Det er veldig hardt til tider, og jeg opplever at barna mine ser meg mye på sofaen eller i sengen. Slik er livet nå, men håpet er at barna mine skal oppleve at vi kan gjøre mer sammen utenfor hjemmet. Og da må jeg ta et skritt av gangen.
  Trøsten er at jeg alltid er til stedet for barna mine, om ikke alltid i så god form.
  Jeg håper å komme dit som din mor er idag, og kunne gjøre noe engasjerende for andre som sliter med diverse.
  Det er godt å lese det du skriver og hvordan du har opplevd din mor som syk.

  JA!! til å gi litt faen og JA!! til å vare litt lenger. :-)

  Alida

 7. Tror det er mange mødre der ute som kunne trengt å få en liten dose varme tanker og ord slik som du her gir mammaen din!

  Nærhet, varme, respekt og forståelse – alt på en gang. Alt i en bloggpost!

  Varme tanker til mammaen din!

  Nydelig viktig tekst!:D

 8. Lisa Arntzen
  Tusen takk. Mamma er flott, og jeg er helt enig i at vi bør være stolte av mammaene våre. Mamma er veldig tøff. Hun jobber frivillig delvis fordi hun mister den lille økonomiske støtten hun har hvis hun begynner å jobbe og blir dårligere igjen (og har tjent over grensen), så hun tør ikke ta sjansen. Da er det fint at hun kan hjelpe noen som trenger det mens hun blir bedre selv.:) Tusen tusen takk for den flotte kommentaren din Lisa. Den ble satt stor pris på.

  Alida
  Tusen tusen takk. Jeg håper og tror at dine barn kommer til å se på deg med de samme øynene som jeg ser på min mor med – en sterk person som blir gradvis bedre. Det er en sykdom man dør med, ikke av. Du er alltid til stede, og det er det som teller. Jeg håper og tror du kommer til å komme dit mamma er i dag. Så flott kommentar – tusen takk!

  Elisabeth
  Jeg tror også at mange mammaer trenger litt varme tanker og ord – og jeg tror mange mammaer fortjener det. Tusen tusen takk for den flotte kommentaren Elisabeth. :)

 9. Siri
  Tusen tusen takk for tilbakemeldinga, Siri… Jeg blir helt rørt av alle de fine kommentarene – de varmer veldig. Takk.:)

 10. Jeg får visst ikke gjort annet i dag enn å lese bloggposter hos deg, jeg!
  Kjempe kjempebra innlegg, og veldig veldig sant også.

  Jeg, som selv er mamma, sier til mine medsøstre at når de har fri fra jobben en dag så skal de passe på å kose seg litt, istedenfor å gjøre alle de tingene de “må”! Godt å høre at fr.martinsen vasker gulvene like sjelden som meg, og jeg har det ikke utrivelig hjemme :-)

  Når man er mamma, eller har omsorg for andre til enhver tid, er det superviktig å ha litt “kosetid” for seg selv, enten det er å lese de avisene man ikke har fått lest, se yndlingsfilmen på dvd selvom det er en torsdag formiddag, eller gå ned til elva med en kanne kaffe og en tegneblokk.
  Slike “ufornuftige” ting burde man av og til beskjeftige seg med, synes jeg!

  Ønsker moren din og alle andre slitere en ny og god helse!

 11. Kari Anna
  Etter en lang (og ganske slitsom) dag på jobben, kom jeg hjem og leste kommentarene du har lagt igjen, ble skikkelig rørt. Tusen, tusen takk.

  Jeg synes du formidler noe viktig til dine medsøstere når du sier at de skal passe på å kose seg. Det er så viktig å ta vare på seg selv, sånn at man har overskudd til andre.

  Tusen takk igjen, Kari Anna – du gjorde akkurat dagen min mye, mye bedre. :)

 12. Likte dette, liker alle som setter pris på sin mamma

  hilsen

  ingebrigt

 13. En superfin bloggpost! Vi vet det så godt, men måten du formidler på gjør det levende på en ny måte.

  Trist å høre at din mors sykdom skapte problemer for deg, men tydelig at hun er full av ressurser hun har klart å gi videre. Jeg tror også friske kan ha godt av å gi blaffen og ikke hige etter perfekte overflater.

  Jeg heier på deg!

Leave a Comment.

CommentLuv badge