Bloggprosjekt 3. trinn

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/7/8/plosiv.net/httpd.www/wp-content/plugins/post-plugin-library/common_functions.php on line 174

Jeg har startet opp et lite bloggprosjekt for elevene mine. Annenhver mandag har jeg IKT-undervisning for elevene mine, og fram til sommerferien skal vi jobbe med bloggprosjektet jeg har planlagt siden før jul.

På forhånd lagde jeg en youtube-kanal til elevene. Dette fordi vi har en Creaza-plugin til fronter, så elevene lager selv tegneserier, videoer, photostory o.l. Hvis du er lærer og dere bruker fronter, anbefaler jeg denne. En kan gjøre veldig mye gøy, og de som står bak verktøyet er dyktige og hyggelige.

Jeg forsto på elevene at en del foreldre var skeptiske til bloggprosjektet. Etter at de fikk informasjon, både om at personvernet til barna deres blir ivaretatt, og om at prosjektet selvfølgelig knyttes opp mot lærerplanen, fikk jeg positive tilbakemeldinger.

For å rydde i mine egne tanker, brukte jeg mindmappingsverktøyet til Creaza, og lagde dette tankekartet (klikk for å få stort):

Jeg så for meg fire “avdelinger”, alle med ulikt ansvar. Disse ansvarsområdene kan rullere, bortsett fra de to som publiserer innholdet. Det er to elever som har fått et lite wordpress-kurs, slik at de kan publisere innhold på bloggen selv. Alle elevene i klassen skriver med andre ord tekster, lager filmer/tegneserier/photostories/andre ting, og sender dette til publiseringsavdelingen, som publiserer.

Elevene gjør alt selv, jeg veileder dem bare (om dette skal fungere, anbefaler jeg at introduksjonene/oppstart av timene er svært godt planlagt).

Brukte selvfølgelig Kunnskapsløftet som utgangspunkt for planene mine:
Mål fra LK06 (læreplanen – kompetansemål etter 4. årstrinn)
– finne fram i trykte og digitale medium, sortere innholdet i kategorier og produsere materiale som kan publiseres (samfunnsfag)
– følge enkle regler for personvern når en bruker internett (samfunnsfag)
– foreta informasjonssøk, skape, lagre og gjenhente tekster ved hjelp av digitale verktøy (norsk)
– finne stoff til egne skrive- og arbeidsoppgaver på biblioteket og internett (norsk)
– presentere historiske emner ved hjelp av skrift, tegninger, bilder, film, modeller og digitale verktøy (samfunnsfag)
– lage fortellinger ved å kombinere ord, lyd og bilde (norsk)
– plassere og beskrive posisjoner i rutenett, på kart og i koordinatsystem, både med og uten digitale verktøy (matte)
– innhente og systematisere data og presentere resultatene med og uten digitale hjelpemidler (naturfag)
– beherske et tilstrekkelig ordforråd til å uttrykke kunnskap, erfaring, opplevelser, følelser og egne meninger (norsk)
– elevene skal gi uttrykk for egne tanker og opplevelser om barnelitteratur, teater, filmer, dataspill, og TV-programmer (norsk).

Foreldrene fikk en egen side på fronter, hvor jeg forklarte hva en blogg er, hvorfor jeg vil lære bort om dette til barna deres (nevnte bl.a. at en av norges mest leste blogg har avsindig mange lesere daglig og skrives av en jente på 14 fra Hønefoss (ja, jeg tenker på Voe). Jeg forklarte at bloggen ikke er søkbar, samt at vi aldri legger ut hverken bilder eller navnene på elevene.

Kan godt skrive om hvordan jeg organiserte og introduserte timene, dersom det er ønske for det.

Liknende poster:

  Ingen funnet

15 Comments

 1. For et kjempefint prosjekt, frøken! Hadde jeg fått holde med på sånt da jeg gikk på barneskolen hadde du vært favorittlæreren min :)
  .-= Maja Piraja sin siste, kule, flotte blog ..My Desire =-.

 2. Maja Piraja
  Åh, så kult! :D
  Har merket at det motiverer en del av de som egentlig ikke er noe glad i å skrive. De fikk f.eks. lov til å gå på youtube og søke fram musikkvideoer, og skrive anmeldelser på dem – og de skrev og skrev hele timen – og resultatet ble kjempebra.
  Takk, nå ble jeg glad frøken Piraja! :)

 3. Flott forklart og bra opplegg! Ligger bloggene tilgjengelig på nett? Jeg sjekket på ItsLearning sin bloggfunksjon og der ble bloggen liggende åpent på nett. Riktignok må du ha direktelinken, men merket jeg brått ble litt skeptisk da..

 4. Dette så veldig gøy ut. Kjempefint om du legger ut mer av dette. Dette har jeg lyst til å bruke på mine elever. Stilig å kunne lære blogg av norges beste blogger!
  .-= Kjell sin siste, kule, flotte blog ..Disse innfødte igjen… =-.

 5. Espen
  Ja, bloggene ligger på nett, men er ikke søkbare – de blir ikke indeksert av søkemotorer. I tillegg har vi snakket masse om personvern. Vi legger ut bilder av ting vi lager og gjør, men aldri bilder av elevenes ansikter. Vi skriver heller aldri elevenes navn. Ei heller skolens navn blir skrevet noe sted på bloggen.

  Kjell
  Så gøy at det er interesse! Det er veldig gøy å se at elevene motiverers av det – spesielt de som noen ganger føler at de skriver for meg, og ikke for noen andre. Nå skriver de for verden, og det tar de stor stolthet i. :-)

  Janne-Kristin
  Tusen takk for et fantastisk fint kompliment – det gjorde meg glad!:)

 6. Jeg vil mer enn gjerne høre mer om dette prosjektet! Du er til stor inspirasjon for meg, skulle ønske jeg klarte å være like kreativ som deg! Jeg har mye vilje og det er mye jeg ønsker å få til, men jeg er dårlig på å få gode ideer.
  .-= Petrine sin siste, kule, flotte blog ..Trøbbel i Paradis =-.

 7. Fy søren, du er fantastisk! :D Dette er jo så kreativt og spennende… tipper du er yndlingslæreren til absolutt alle. :D Syns du er veldig inspirerende, fortsett å fortelle oss hva du gjør i timene. :)

  Klem
  .-= mirakel sin siste, kule, flotte blog ..Oppvåkning =-.

 8. Dette var jo en kjempebra idé! Tipper elevene blir rimelig motiverte av å få bruke litt digitale verktøy…det er jo litt mer som “ute i virkeligheten”.

  Håper du skriver en liten sak om hvordan det gikk når du er ferdig… :)

 9. Tusentusen takk for fine ord, fine folk! Skal skrive mer om gjennomføring og hvilke erfaringer jeg har etter hvert. Men takk for motiverende ord! :)

Leave a Comment.

CommentLuv badge