Tanker om mobbing og avisskriverier

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/7/8/plosiv.net/httpd.www/wp-content/plugins/post-plugin-library/common_functions.php on line 174

Mobbing. Alle oppegående mennesker ønsker mobbing vekk – vekk fra skoler, arbeidsplasser, fritidsaktiviteter, ja, alle slags aktiviteter. Hvis jeg finner ut av mobbing i min klasse eller på min skole, slår jeg hardt ned på det, og det samme gjør alle andre lærere jeg kjenner.

Den dyktige læreren som går under bloggenavnet Størstepia la igjen en kommentar på bloggposten min “Å være lærer eller å la være å være lærer“, kommentaren finner du her.

Jeg siterer fra hennes kommentar:
“Dessverre har skolen jeg jobber på vært utsatt for mye avisskriverier (lokalpressen) i det siste, mange mobbesaker. Foreldre går ut og sverter skolen og lærerne og forteller usannheter og løgn… Det er ikke noen av mine elever det er snakk om her heldigvis, men jeg ser hvor lett det er å bli stemplet som “udugelig” lærer av enkelte foreldre… Disse lærerne har jobbet r… av seg for at disse barna skal ha det bra på skolen, men allikevel går foreldre ut i pressen. Det gagner verken elevene eller lærerne…”

Dette har jeg prøvd å diskutere med en facebookbekjent på facebook. Det har vært en del avisartikler i lokalavisa der denne fb-bekjente bor, hvor det står om at en skole har blitt anmeldt etter mobbesak, og facebook har blitt brukt til å skrive om hvor forferdelig man mener at dette er.

Da jeg så at denne bekjente brukte facebook for å fortelle hvor forferdelig skolen, lærerne og ledelsen på skolen var, bestemte jeg meg for å si at jeg ikke synes hetsingen var ok. Jeg skrev “Er ikke meninga å være den kjipe her, men vet du alle fakta? Har du hørt begge sider av saken? (…)” og “Forsvarer ingen, men det finnes alltid flere sider av en sak. Vær forsiktige med å dømme noen/noe.”. Dette utviklet seg til å bli en stor diskusjon.

Jeg presiserte at jeg ikke visste noe om den saken som ble diskutert, men jeg mente at lærere også har et liv – og at lærere ikke kan klare å se alt, alltid, men da fikk jeg beskjed om at jeg bare kunne slutte som lærer. Da jeg sa at arbeidsmengde påvirker skolehverdagen, fikk jeg beskjed om at lærere alltid klager på lønn og arbeidsmengde, og at når man tar en slik jobb må man yte 100%. Jeg fikk også beskjed om at jeg har valgt feil yrke. Fra folk jeg overhode ikke kjenner, som ikke kjenner meg eller den jobben jeg gjør. Jeg var bare hun dumme, unge, blonde læreren som valgte å forsvare skolen og lærerne som ikke gjorde noe med mobbingen – og derfor snakket de svært nedlatende til meg. Det mente de var helt ok. Antageligvis snakket de om meg rundt stuebordet, slik man gjerne gjør i små lokalsamfunn.

Var de noe bedre? Hvordan kan man forvente at skolen gir 100 % når det man får vite av folk som ikke en gang har fakta på bordet, at man er udugelig som lærer fordi man ikke ser alt, alltid? Hvordan kan foreldre mene at de kan behandle lærere, skole og administrasjon på den måten, og så skal skolen være perfekte? Hvordan kan de tro at skolen skal bli bedre av at de sitter og snakker dritt om den enten på facebook eller hjemme i stua?

Jeg ser ikke alt, jeg får ikke vite alt som skjer. Det er en ærlig sak. Jeg er ikke perfekt. Heldigvis er foreldrene til elevene mine flinke til å si ifra til meg når noe skjer. Heldigvis mener de at jeg kan få ha et liv ved siden av jobben min. Heldigvis sitter de ikke på facebook og snakker dritt om meg bak ryggen min, ei heller hjemme i stua. Heldigvis kan jeg stole på dem, og det fører til at jeg yter litt ekstra.

Ingen er tjent med at noen sverter andre og ingen er tjent med mistilliten som følger.

Mitt beste råd dersom ditt barn opplever mobbing, er at du tar kontakt med kontaktlærer. Hjelper ikke det, tar du kontakt med sosiallærer. Hjelper ikke det, tar du kontakt med ledelsen. Krev møter, og krev at det blir tatt tak i – og gjør ditt for at det blir funnet en god løsning. Det er mye du som forelder kan gjøre: Inviter med barn hjem, bli med på aktiviteter og oppsøk sosiale miljø, gjerne sammen med barnet. Snakk med foreldrene til den som mobber. På skolen min tok faktisk en forelder en ufarlig prat med en elev som ertet sønnen hans, og det førte til at eleven lot sønnen hans være i fred.

Jeg mener at ingen er tjent med at man tar kontakt med lokalavisa i en sånn situasjon – i små samfunn vet alle hvem alle er, og alle vet med ett hvem som har blitt mobbet, i hvilken klasse, hvem som er læreren, hvem som er foreldrene – og alle får en mening om hvor skylden skal plasseres. Og når man har kommet dit hen at man skal plassere skyld, glemmer man å fokusere på det viktige, nemlig en løsning på problemet. Hva kan man gjøre for å fjerne problemet?

Snakk sammen, snakk til hverandre – ikke om hverandre. Lærere og foreldre har nemlig det samme målet: At barna skal trives på skolen, og at de skal lære. Det er et bedre utgangspunkt enn mange har.

Liknende poster:

  Ingen funnet

10 Comments

 1. Hva skal man egentlig si til dette? Det er jo helt utrolig at foreldrene går den veien. Man er nødt til å jobbe sammen for å stoppe mobbing og samarbeid mellom skole-hjem er det viktigste! En lærer jobber minst 150 % i arbeidstiden og mange også mye i ferier og avspaseringer. Vi blir glad i disse barna og vil ikke at noe vondt skal skje med dem og når vi da blir stemplet som udugelige og det som verre er (fordi vi ikke klarer å fange opp absolutt alt), da blir jeg kraftig provosert! Jeg er også så heldig at jeg har en fantastisk foreldregruppe som ikke er redd for å si fra direkte om det er noe de lurer på, og de er også åpne for diskusjoner og samtaler.

 2. Det er ufattelig at foreldre (som kanskje har gjort en dårlig jobb i oppdragelsen) skal bruke media til å sverte skole og lærere når barna ikke klarer å oppføre seg.

  Tillot meg å legge en link inne hos meg.
  Aase sin siste, kule, flotte blog post ..Tanker om mobbing og avisskriverier

 3. En utrolig bra og ærlig skrevet tekst Plosiv. Jeg tror også at det er mye enklere å finne løsninger som er bedre for både skolen, foreldrene og ikke minst elevene om man holder det unna massemediene. Da blir plutselig fokuset noe helt annet enn å hjelpe elevene. Da blir det mer skittkasting, baksnakking og sverting som kommer i fokus, og det er ikke ønskelig. Ikke minst, hvilke signaler gir det barna når de ser foreldre og andre voksne drive på slik?
  Monica sin siste, kule, flotte blog post ..Flashback 1 – Vakre Rhodos

 4. Situasjoner som de du beskriver her gjør meg fly forbanna! Foreldre som går til media for å hetse mobbere/lærere/skoler/osv, som sitter rundt middagsbordet, i selskaper og overalt, er mobbere de også. De mobber mobberen som er oppdratt av folk som en selv, de mobber læreren – en person som dem selv – som jobber livet av seg for barna deres og de mobber skoler som midt oppi alle de oppgaver å drive en skole fører med seg, tar seg tid til å se på deres barn for å hjelpe til i en situasjon som uten foreldrenes støtte og forståelse, er umulig. Nei, sånne foreldre, de er ikke mye bedre enn fjortisene som slenger dritt bak “anonym” på internett, og ikke noe bedre enn mobberne selv. Pokker, nå er jeg sinna.
  Situasjoner som dette blir aldri bedre når alle jobber mot de som prøver å løse dem, når skal folk fatte og begripe dette? Jeg synes det er helt fantastisk at du er lærer, og enda mer fantastisk at du skal fortsette som lærer til høsten. Flere som deg, og færre av de grusomme peke-foreldrene, det hadde vært en fin verden det.

 5. Flott skrevet Plosiv!
  Og takk for at du er med på å forsvare det lille vi lærere har igjen av verdighet!

  I gamle dager ble lærerne tatt alvorlig, og når det oppsto et problem var foreldrene der med en gang og støttet lærer og skole, og fant problemene i sine barn…
  Idag er det motsatt.. Hvis lærer tat kontakt med hjemmet og forteller at barnet deres ikke er helt ok mot de andre i klassen – blir lærer uthengt og lagt skyden på. Da må det jo være noe i veien med læreren!?!?

  I tillegg så er det mange barn som forteller usannheter til foreldrene sine, og foreldrene SLUKER alt barna sier rått. De sjekker ikke engang om det er sant det barnet deres sier…
  Blir så lei meg på disse barnas vegne, både de som blir mobbet, og de som faktisk mobber, for ingen av de har det jo noe bra:(

  Sverting på facebook blir bare helt høl i hue…
  Ingen av de som legger seg til som følgere skjønner helt hva saken gåt ur på og tar det for god fisk, at det som står der stemmer.
  Lurer på hvor langt dette skal gå jeg?!?!

  Takk for at du belyser dette temaet Plosiv, det er noe som bør sees fra flere vinkler!

  Ha en fin og velfortjent ferie videre!!
  God klem fra strørstepia
  Størstepia sin siste, kule, flotte blog post ..Miniferie på Hafjell

 6. Spennende tema.

  Jeg var jo mobbet hele skoletiden frem til tiende, på to forskjellige skoler, og på ingen av skolene greide lærerne å gripe inn skikkelig. På den andre siden vet jeg at foreldrene mine ikke er i stand til å møte opp på foreldremøte omtrent, langt mindre stille opp, ringe mase – og slettes ikke gå til avisen.

  Hadde lærerne mine i det minste hadde sagt at de følte avmakt, klødde seg i hodet eller prøvde å gjøre noe, ville det ha betydd mye både da det stod på og i ettertid. Jeg synes det er absurd å forvente at lærere skal være overmennesker. Lærere har harde, dårlig betalte jobber der papirarbeidet tar mye av arbeidstiden, og det er kunnskapsløst å kreve at folk skal strekke seg femhundre prosent fordi «sånn er det å være lærer».

  Slik jeg ser det er å gå til avisen en reaksjon på en uløst mobbesak. Tar det aldri slutt, er det vel mer logisk å gå til politiet og løse ting i konfliktrådet?
  Virrvarr sin siste, kule, flotte blog post ..Hva jeg har lært om trening

 7. Godt skrevet! Helt enig med alt du sier, og flere av kommentarene her som tar for seg dette med at lærere ikke lenger får den respekten de fortjener og at foreldre sluker alt barna sier heftig og rått.

  Jeg er fortsatt ikke så gammel at jeg egentlig kan si «da jeg var ung», men jeg prøver meg allikevel. «Da jeg var ung» reiste vi oss for læreren, sa «god dag, lærer/frøken» og satte oss ned når han/hun gjorde det. Dette synes jeg er egentlig helt naturlig, det er læreren som bestemmer og har autoriteten i et klasserom. Det er bare det at det ikke i like stor grad er slik lenger.

  Hvorfor er det blitt slik? Og hvordan kan det bli gjort noe med? Jeg har ikke gått på barneskole på noen år, og har ingen anelse hvordan det er nå. Dette er bare slik jeg føler det når jeg leser/hører/snakker om det med andre.

Leave a Comment.

CommentLuv badge