Litt om repetert lesing

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/7/8/plosiv.net/httpd.www/wp-content/plugins/post-plugin-library/common_functions.php on line 174

Jeg har virkelig fått mange skoletanker etter at jeg sluttet som lærer, kanskje fordi jeg nå har tid til å faktisk reflektere rundt hva slags erfaringer jeg fikk? Har lyst til å skrive om noe jeg har lest mye om og som har god effekt når man skal øke lesehastighet. I min 4. klasse gjorde vi denne aktiviteten en time i uka. De aller fleste elevene syntes det var kjempegøy  å se hvordan de leste fortere og fortere hver gang de leste teksten, og mange begynte å gjøre dette hjemme også.

Man gjennomfører repetert lesing hovedsakelig for å øke hastighet, nøyaktighet og forståelse.

Repetert lesing er en teknikk der elevene leser en bokstav, et segment, et ord, en setning eller en tekst gjentatte ganger – enten leses det et bestemt antall ganger eller så leses det inntil man har nådd et bestemt flytkriterium.

Hvorfor repetert lesing?
Mestringsperspektivet – la elevene lese flytende før de går videre (mestring er motivasjon – god sirkel). Øke lesehastighet, nøyaktighet og forståelse.

Gjennomføring – gjør gjerne dette hjemme
– Eleven skal lese fra begynnelsen i 1 minutt og sette strek etter det siste ordet eller siste lyden som han leste.
– Prosedyren skal gjentas 3 ganger (les fra begynnelsen, i 1 minutt – sett strek etter det siste ordet eller den siste lyden han leste).
– Se på strekene som har blitt satt i teksten – hvor mye lengre har eleven kommet for hver gang?
– Snakk om dagens tekst, snakk om hva den handlet om, hvem som var med og hva som skjedde.
– Eleven skal så lese teksten høyt for en voksen.
– Gå eventuelt gjennom minst 3 feilleste ord sammen med eleven. Tenk på hvordan du kommuniserer de feilleste ordene.
– Den voksne leser dagens tekst høyt for eleven.

Gjennomføring i en klasse med 20-30 elever
– I teksten skal det stå hvor mange ord som er lest bak alle setningene (som ved Carlsten-testene), slik at eleven vet hvor mange ord den har lest.
– Jeg valgte i min klasse å si at tallene (lesehastigheten, antall leste ord) var private. Hvis de ville dele tallene med hverandre kunne de gjøre det i friminuttet, men i timen skulle vi ikke snakke om hastigheten. Vi har tidligere snakket om hvordan vi er forskjellige og hvordan noen leser bra, noen løper fort, noen er gode i matte og andre i kunst og håndverk.
– Elevene skal stillelese fra begynnelsen av teksten i 1 minutt – du sier stopp og eleven setter en strek etter det siste ordet eller siste lyden som han leste.
– Elevene tar hodet ned på pulten så den ikke ser de andre og du stiller kontrollpåstander med riktig/feil-svar fra begynnelsen av teksten. Om eleven mener at påstanden din er riktig, rekker den opp hånda. Mener den at påstanden er feil, har den hånda nede. (Viktig at elevene vet at de må forstå teksten i tillegg til å lese fort).
– Prosedyren skal gjentas 2 ganger til (les fra begynnelsen 1 minutt – sett strek etter det siste ordet eller den siste lyden han leste – kontrollpåstander fra begynnelsen av teksten).
– Elevene lager et lite stolpediagram i boka si, som tydelig viser progresjonen (vis på tavla). Første gangen leste eleven kanskje 20 ord, andre gangen kanskje 30 ord, siste gangen kanskje 45 ord.

Eleven ser tydelig progresjonen.

– Snakk om dagens tekst, om hva den handlet om, hvem som var med og hva som skjedde.
– Du kan lese dagens tekst høyt for elevene.

Målet med repetert lesing er å forstå denne:
En vitkienpaleig unsdelrøkese gjort ved et untivseriet i Enlgnad har vist at desrom de to føsrte- og to siste botsvkeane i alle oredne i en tekst er riktig plessart, spllier det liten rolle hvkilen reføkkelge de øvirge boskvetane i oredne kommer. Tektsen er fullt lesbar selv om de andre bokeastvne kommer huilbtertlulter! Dette er fordi vi ikke leser hver eneklt botksav, men ser bidlet av ordet som hehleet.

Kilder: Masteroppgave om repetert lesing av Toril Henni Johansen Stensgård, erfaringer i min klasse, mine dyktige kolleger og sikkert noe fra en eller flere bøker jeg leste på lærerhøgskolen men som jeg ikke husker navnet på.

Liknende poster:

  Ingen funnet

12 Comments

 1. Virkelig flott beskrevet.

  Jeg drev med repetert baking da jeg jobbet i skolen. Elevens følelse av å lykkes er det mest fantastiske motivasjon. Synet av, lukten av og smaken av nystekte boller
  er målet for strevsom jobbing med lesing, måling, veiing, elting og utforming.
  Bestemors hage sin siste, kule, flotte blog post ..IKEA tar ingen sjanser

 2. Måtte begynne besøket med å lese om deg, DØDSIMPONERT! Blogger i egen klasse altså! :) Gratulerer med alt du har oppnådd allerede :)

  Jeg husker faktisk at vi hadde disse øvingene på skolen :) Kontrollspørsmålene våres var å sette strek under rett alternativer som dukket opp innimellom. Eneste som var problematisk hos oss med disse testene, var det at de som leste fort, hadde stor fremgang osv, elsket dem, mens de som slet mer med lesingen, generelt hatet å måtte gjennomføre. Det ble det mye diskusjoner av. (Det skal sies at skolen min ikke var (er) en fan av å sjekke for dysleksi før VERTFALL 5. klasse, selv om noen viste tydelige tegn lenge før.)

 3. Begynte å stusse litt der på slutten, du virker jo ikke som en person med skrivefeil. Det er faktisk veldig fascinerende akkurat det der.
  Opplegget høres veldig spennende ut! Jeg leste ganske tidlig, og husker ikke helt hvilke “øvelser” (i mangel på bedre ord) vi brukte. Siden vi var det første trinnet som startet i 1.klasse som 6åringer var det nok ikke videre spennende.. Men denne så veldig effektig ut! Det å skape litt moro og konkurranse er gull verdt. Såfremt det ikke går over til en sammenlikning mellom elevene da.

  //Tusen takk. Det er så fint å høre :)
  Karen sin siste, kule, flotte blog post ..Pjatt- håp og drømmer

 4. Bestemors hage
  Repetert baking hørtes ut som en veldig god idé! Og boller er jo så godt. ;)

  Liinda
  Hehe, takk takk – det har vært gøy å blogge så lenge (dog på ulike plattformer).
  Så gøy at du har hatt det på skolen – og kontrollspørsmålene til din lærer var litt lurere hos oss. Forstår godt at det kan bli problematisk. Vi delte gruppene da vi hadde repetert lesing + jeg hadde mye fokus på at vi heldigvis er forskjellige. Illustrerte det ved å begynne å tegne på tavla (jeg er katastrofalt dårlig på å tegne), selv læreren er ikke flink på alt. :)

  Karen
  Hehe, det hender nok jeg har skrivefeil (slurver litt i blant), men forhåpentligvis ikke riktig så drastiske feil som i den teksten. ,)
  Sant at det er viktig at det ikke blir en konkurranse, men det kan man heldigvis jobbe forebyggende med når man jobber med blant annet klassemiljø og sosial kompetanse. :)

 5. dessa tipså sko eg gjerna fått når eg gikk på videregående way back when, det konne eg trengt ;)

  / hihi, så gøy :)
  Milla sin siste, kule, flotte blog post ..File number 143

 6. Tror jeg kunne hatt godt av denne øvelsa jeg, for jeg leser utrolig treigt, og ja, har hørt det om at bokstavene midt inni ord ikke er så viktig, og det stemmer jo, for jeg merka ikke engang hva du gjorde på slutten der med en gang hehe

  sv/ Ja, det nærmer seg!

  Det kan jeg tro det er ja, vet iallefall at jeg gleder meg kjempemasse til å ta fatt om de nye omgivelsene og den nye hverdagen.

 7. Høres bra ut!:) Husker vi hadde noe sånt på skolen,eller tror det faktisk var på ungdomsskolen/videregående. Vi hadde en sånn test å se hvor fort vi leste eller hvor langt vi kom i en tekst.
  SV;fant ikke noe olabukser,men fant en tights som er litt tjukkere og en kosebukse. Fant ingen som satt bra,eller passet. hehe:)
  Nina C. sin siste, kule, flotte blog post ..The dream about the purse

 8. Ååååh, jeg elsker tipsene dine! De er så mye mer motiverende enn det vi lærer i praksis, må lage meg et hefte, tror jeg! :D Flinke lærerinnen! :)

 9. Veldig interessant og matnyttig innlegg! Dette skal jeg prøve ut på sønnen min på 10 år. Han ligger på et aldersadekvat nivå (som det heter), og vel så det, i lesing, men han sliter med motivasjonen. Han foretrekker lydbøker, som han gjerne hører 5-6 stykker av i løpet av en uke.
  Kaffedamen sin siste, kule, flotte blog post ..Kaldt! Såpebobler!

Leave a Comment.

CommentLuv badge