Erfaring med Airbnb – fremmedfolk på gjesterommet

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/7/8/plosiv.net/httpd.www/wp-content/plugins/post-plugin-library/common_functions.php on line 174

– Hvordan er det å ha turister boende på gjesterommet?

Det er et spørsmål jeg får ganske ofte, jeg har nemlig lekt Bed and Breakfast-eier i litt over et år nå. Eller – egentlig Bed-eier, for jeg er jo ikke noe god på frokost.  For litt over et år siden fikk jeg leiligheten jeg bor i nå for meg selv, og for å kunne betjene huslånet mitt måtte velge mellom å ha en person boende på gjesterommet kontinuerlig, og å leie ut til turister og andre gjennom tjenesten Airbnb. Det var egentlig ikke så vanskelig å velge. Jeg setter alenetiden min ganske høyt, og jeg hadde lyst til å bli flinkere til å bli kjent med nye mennesker, noe som gjorde Airbnb til det riktige valget. Takket være Twitter og @hmwold, ble stedet hetende “Ingville”.

Så i juli 2012 la jeg ut leiligheten på Airbnb.

Mange var fryktelig skeptiske og bekymra da jeg fortalte hva jeg hadde gjort. Fremmede mennesker man har møtt på internett skal ha nøkkel til leiligheten din, og kunne komme og gå som de vil? Jeg måtte i hvert fall love å låse døra til soverommet mitt, mente noen.

Denne uka har jeg besøk av en amerikansk pensjonist. Han har vært med på strukturere og bygge opp USAs tilskuddsordning til fattige familier som ønsket at barna deres skulle få utdanning. På 70-tallet en gang, bodde han i Washington og sendte ut 10.000.000 tomme søknadsskjemaer i posten til ulike High Schools, og fikk 4 millioner søknader tilbake. Da jeg kom hjem fra Øyafestivalen sent fredag, viste han meg bilder fra hjemmet sitt i North Dakota mens jeg spiste nattmat – han hadde nemlig forstått at han kunne speile iPaden sin på TV-en min gjennom Apple TV.

Dette får jeg penger for å oppleve.

Jeg har hatt nesten 50 gjester boende, og 44 av de har skrevet anmeldelser av hvordan det var å bo hos meg. Jeg har ikke låst rommet mitt en eneste gang, har ikke hatt behov for det; alle gjestene har vært hyggelige og respektfulle. Jeg husker dem alle sammen, og har møtt flere igjen ved senere anledninger. Har blitt invitert til alle verdens hjørner, og tar alltid kontakt med dem igjen dersom jeg skal på tur dit de bor, noe som gjør at mine reiser ut av landet også har blitt mer opplevelsesrike. Har bodd gjennom Airbnb to steder (New York og Florida), og det var veldig givende. Og mye billigere enn hotell, noe lommeboka mi setter stor pris på.

airbnb plosiv ingvild moen leie ut gjesterom

En av gjestene mine (til venstre) og meg på kjøkkenet mitt. Ei veldig hyggelig dame fra England som jeg nok kommer til å treffe igjen.

 

Jeg har noen erfaringer jeg tenker kan være nyttige for andre, derav:

6 tips til Airbnb-verter

1. Når folk bor lengre enn en uke, blir de gjerne veldig komfortable. De roter mer, bråker mer, og tar seg generelt sett godt til rette. Jeg vil veldig gjerne at de skal føle seg hjemme (og basert på tilbakemeldinger har jeg stort sett fått til det), men jeg vil at de skal være gjester og ikke samboere. Så for min del har det fungert best å ha en maksgrense på 1 uke.

2. Det blir utrolig mye klesvask, og man tvinges til å holde leiligheten ren og pen, på godt og vondt. Sett av tid til det.

3. Det kan være greit å sette noen grenser for hvor mye kontakt du ønsker med gjestene dine. Noen ganger har man god kjemi og kan invitere dem med på ting – andre ganger er det ikke full klaff. Det er helt ok å ikke klaffe med folk så lenge du er hyggelig og høflig. I starten ble jeg sliten av å ha folk rundt meg hele tida, men jeg har tv på soverommet, og når jeg har hatt gjester og ikke har hatt energi til å være med dem, har jeg surret rundt på rommet mitt. De aller fleste har respektert dette.

4. Om du er sjenert, er dette en fantastisk måte å få bukt med sjenertheten på. Etter hvert kan man nesten prate med alle typer mennesker om det aller meste. I tillegg har jeg lært at det å dele stillhet med fremmede mennesker er utrolig fint. Jeg vet nesten ikke hva klein stillhet er lengre. Før tenkte jeg at man må prate hele tiden, men det er jo litt slitsomt. Pust ut, gjør dine egne greier. Stillhet er fantastisk.

5. Folk kommer nesten alltid senere enn de har sagt. Det er veldig lett å feilvurdere hvor lang tid det tar å komme seg fra flyplass, togstasjon eller ferjekai. Vennene mine har måtte lide for dette, fordi jeg har planlagt ting rett etter at gjester skulle ankomme. Det gjør jeg ikke lengre. Legg inn en buffer på minst en time, gjerne mer.

6. Vær bevisst på hvem du tillater å få booker rommet. Har du dårlig magefølelse, så sier du nei. Vil du kun ha gjester med anmeldelser? Er du dame og vil kun ha kvinnelige gjester? Kun folk med profilbilde? Skriv det i profilen din og vær kompromissløs. Det er ditt hjem, det er dine regler som gjelder. Du vil nok få snåle henvendelser, men da bare takker du nei, og/eller rapporterer.

 

Har du lyst til å enten reise med, eller leie ut et rom gjennom Airbnb? Bruk gjerne denne lenka når du registrerer deg. Det er en affiliate-lenke, som betyr at jeg får en kickback om du reiser/leier ut. For deg utgjør det forsåvidt ingen forskjell, utenom at du gjør meg veldig glad.

Hva synes du? Prøvd det, eller kunne tenkt deg å prøve?

 

Vil du følge med på videre? 
Facebook
 – Twitter – Instagram – Google+ – Bloglovin

[instapress userid=”plosiv” piccount=”6″ size=”90″ effect=”0″]

Liknende poster:

  Ingen funnet

5 Comments

 1. Fin text!
  Oppdaget airbnb for litt siden, og tenker meg å sjekke ut når jeg reiser til Hong Kong neste gang for en lengre periode :)

 2. AirBnB er kult konsept, ikke brukt det selv enda, men er absolutt noe jeg kunne brukt når jeg reiser.

  Har selv vært veldig aktiv innenfor Couchsurfing og hostet mange og surfet litt selv. Utgangspunktet samme konsept, bare at jeg ofte hoster noen få dager og aldri opp mot en uke. I tillegg til at det er gratis. Har aldri følt at leiligheten har vært klar for AirBnB pga alle oppussingsprosjekter jeg har hatt, men nå er jeg ferdig og har leid ut gjesterommet på ubestemt tid. Heldigvis til noen som ikke er så mye hjemme, så jeg får også litt av den etterlengtede meg-tiden :)

 3. Så gøy, leste artikkelen her igår. Idag leste jeg en flott artikkel på DinSide basert på dette blogg innlegget. Bra Ingvild, flott å se at du får positiv publisitet.

 4. Så herlig! Flott å høre at du har så positive erfaringer. Vet ikke om jeg hadde vært like tøff som deg.

  Men vi prøvde Airbnb selv i sommer. Da vi reiste på spontantur til Stockholm. Leide enebolig hos en veldig trivelig dame. Vi var knallfornøyd! Hun bodde jo ikke der mens vi var der da, men tok imot oss da vi kom og viste oss rundt. Syns det var helt topp å bo i privat bolig. Da har man alt tilgjengelig. Vi hadde hage med trampoline og fin veranda. Kjekt når har tre barn. Langt mer avslappende enn hotell. Nå kunne ungene leke ute mens vi satt på verandaen. Nyyydelig! Anbefaler virkelig Airbnb til andre. :-)
  Liv-Inger sin siste, kule, flotte blog post ..Kick ass, damer!

 5. Så interessant å lese om dine erfaringer! Når dette funker, må det jo være en kjempefin løsning for begge parter.
  Jeg skal snart til Lisboa og har faktisk leid en liten leilighet gjennom Airbnb. Det føltes trygt, både fordi både utleier og leier må ha en profil i systemet, fordi utleier åpenbart ikke kontrollerer (men kan svare på) anmeldelser som publiseres og fordi betalingen formidles av Airbnb. Er veldig spent på om det blir like bra som jeg tror! :-)

Leave a Comment.

CommentLuv badge