Jeg vil være privat på Facebook

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/6/7/8/plosiv.net/httpd.www/wp-content/plugins/post-plugin-library/common_functions.php on line 174

Vi er i gang med en ny runde av denne:

Kjære venner. Jeg ønsker å være PRIVAT forbundet med deg på Facebook. Jeg poster bilder av venner og familie, og ønsker ikke at fremmede skal ha tilgang til mine sider. Med de nylige forandringer i Facebook, kan alle se mine aktiviteter på hvilken som helst vegg. Dette skjer når våre venner og familie trykker på “Liker” eller “Kommenter.” Automatisk vil deres venner også kunne se hva jeg poster.
Uheldigvis kan vi ikke fjerne Facebook-settingen selv, fordi Facebook har konfigurert det slik at alle kan se hva vi kommuniserer med hverandre.
Kan du være så snill og gjøre følgende for meg:
… 1. Før MUSA på navnet mitt uten å klikke -> et vindu kommer opp.
2. Før MUSA på “Venner” uten å klikke -> en liste kommer fram.
3. Klikk på “Innstillinger….” i lista -> Fjern haken på “Kommentarer og Liker” og så på “Bilde.”
Ved at du gjør det, kan jeg fortsatt være privat med mine venner og familie, og ikke lenger være offentlig.
Og så, kopier dette og lim det inn på din vegg. Med det samme jeg ser at du har gjort det for meg, vil jeg gjøre det samme for deg.

 

Det er heldigvis ikke helt slik det fungerer på Facebook. Når man kommenterer, liker og skriver veggmeldinger til folk, bør man se etter hvilket ikon som dukker opp under teksten eller bildet. Noen eksempler:

1 Ingvild Moen postet kun til venner
Statusoppdateringen jeg postet 22. juni via mobil er kun synlig for venner. Ser du tegnet ved siden av?

Privatperson postet til venner og venners venner
Denne er synlig for mine venner og mine venners venner.

1 Privatperson postet offentlig
Innimellom vil man oppdatere ting offentlig (jordklode-tegn). Coverbilder er alltid, alltid, alltid offentlige. Profilbilder er offentlige som grunninnstilling, men du kan endre den. Alle oppdateringer du poster, blir vist til de som du velger. Jeg viser hvordan under.

1 Facebooksider poster public offentlig
Facebooksider poster stort sett alltid offentlig. Ser du jordkloden?

 

Den som har to hoder viser at dersom du kommenterer på denne oppdateringen, vil vennene til den som har skrevet statusoppdateringen se det du har skrevet, men ingen andre. Ikke dine venner (kun eventuelle felles venner du har med den som har skrevet oppdateringen) og ingen andre på Facebook.

Dersom du kommenterer eller liker den nederste oppdateringa, den med jordkloden, vil alle i hele verden kunne se det du har skrevet uavhengig av hvilke innstillinger du personlig har. Dette er fordi når noen poster noe offentlig, vil også kommentarene være offentlige.

Det er med andre ord ingen vits i å be folk gå inn på innstillinger på en og en person, vær heller bevisst på at du kan stå for det du skriver og klikker liker på.

 

Hver gang du poster noe fra din profil, bestemmer du 100% hvem som kan se det du skriver ved å klikke på denne knappen rett under der du skriver oppdateringer.
Når det gjelder hva folk kan se på din profil, så kan du enkelt sjekke hvem som ser hva.

De innleggene som har de to hodene, kan kun vennene dine på Facebook se. Dersom du har noe med jordklode, er det offentlig. Du kan sjekke både hva alle andre kan se på Facebook, og hva bestemte venner kan se på Facebook ved å bruke knappen du finner på høyre side når du er inne på profilen din – View as (vis som):

Vis Facebookprofil som

 

 

Jeg har skrevet mer utdypende om dette med flere bilder på resonate.no, der kan du lese mer om personvern på Facebook: Jeg vil være privat på Facebook. Del gjerne denne bloggposten med de du tenker kan ha nytte av det, og still spørsmål om dette dersom du har det – jeg hjelper gjerne til! 

 

Vil du følge med og få oppdateringer om sosiale medier først? 
Facebook – Twitter – Instagram – Google+ – Nyhetsbrev

 

 

Liknende poster:

  Ingen funnet

12 Comments

 1. Bra post!

  I tillegg kan man lage seg en “begrenset”-liste av folk man har på vennelista, slik at man kan dele med venner UNNTATT de på den lista – eller man kan lage en liste med folk, f.eks “familie” som man bare vil vise til, (custom-valget), eller man kan vise til alle men ikke onkel Gunnar, så han utelater man (custom-valget.)

  ..forklarte jeg på en utrolig krøkkete og vanskelig måte :p
  Marita sin siste, kule, flotte blog post ..jeg heier på deg ennå

 2. Dette støttes helt: “Det er med andre ord ingen vits i å be folk gå inn på innstillinger på en og en person, vær heller bevisst på at du kan stå for det du skriver og klikker liker på.”

  Men – hva er det egentlig som skjer når man gjør dette tullet som beskrives i innledningen her?
  Inge Balswick sin siste, kule, flotte blog post ..Grilldresser – på ski

 3. Litt usikker på om alle fikk det heeelt med seg. Man må passe seg for alle grupper som er Public. Alt du skriver vil ligge offentlig for alle.

 4. Veldig greit oppsummert! Jeg var nylig inne og puttet alle jeg kjenner på limited profile, noe som i praksis gjorde 99% av alle innleggene mine fra 2007 og til i dag usynlige (har alltid hatt oppdateringene mine på venner minus limited profile). Jeg fikk rett og slett lyst til å være mindre til stede på Facebook, og jeg synes det var en OK løsning. Jeg oppdaterer fortsatt ett og annet, men akkurat nå var det deilig å bare sitte litt på sidelinjen :)
  Maja H sin siste, kule, flotte blog post ..A typical January Sunday

 5. Altså det er ganske greit:

  man kan ikke være privat på facebook

  Aksepter dette eller velg å forlat nettstedet, å tro noe annet er ganske enkelt galskap. Jeg er kritisk til slike tjenester som Facebook, Google o.l. Faktisk jobber jeg med å levere løsninger på Facebook per dags dato. Tidligere så var jeg ikke begeistret for at jeg mistet kontroll over hva som ble publisert på nettet angående meg, men i de senere år har jeg akseptert at det vi kaller “privatlivets sfære” er over og forbi. Jeg forstår at dette er vanskelig å akseptere, men sånn er det nå blitt.

  I den senere tid har politikere og maktmennesker blitt fryktelig fokusert på data/internett overvåkning, det kommer støtt og stadig nyheter som er vinklet slik at -dere- (ikke jeg, kommer til det senere) enklere skal akseptere en slik overvåkning, faktisk så vil store deler av befolkningen be om det. Den siste nyheten f.eks er angående sikkerhetshull i java. Slike nyheter presanteres som et stort problem, slik at befolkningen vil kreve en løsning på problemet. Løsningen er selvsagt mer overvåkning.

  Vi har teknologier som gjør det mulig å dele informasjon trygt og sikkert. Dvs vi har teknologier som gjør det mulig for deg å dele private ting som tekst og bilder med de menneskene du velger selv. Ingen kan dog garantere at disse menneskene er 100% lojale med deg og ikke deler det videre, vi kan heller ikke garantere at ingen får tak i denne informasjonen via maskinene til disse menneskene (stjålet laptop f.eks). Om dette er et problem så må du ikke dele noe som helst med din sosiale krets. Dette alene forhindrer ikke at personlig informasjon om deg blir lagt ut på nettet. Det kan bli knipset bilder av deg på fester, sammenkomster, arrangement i bedriftssammenheng osv. Det finnes allerede bilder av deg på nettet knyttet til et navn, bildegjenkjenning o.l vil derfor også kunne stemple deg på framtidige bilder du selv ikke har lagt ut. Dette er bare kalde fakta, sånn er det og sånn forblir det inntil videre.

  Jeg selv er utvikler og har utviklet programvare i en årerekke. Jeg har også dyp kjennskap til datasikkerhet, det er derfor jeg ikke går på all propaganda som er tilpasset den gjennomsnittlige befolkningen for å øke behovet til løsningen som er mer overvåkning. Jeg selv har akseptert at privatlivets sfære er over. Dette er ikke informasjonsarmageddon hvor alle kan “misbruke” informasjon om alle, selv om det vil bli mulig. Det vi bør ta med videre i årene som kommer er at misbruk også vil bli synlig, man kan ikke gjemme seg. Politikere som proklamerer for økt overvåkning kan heller ikke gjemme seg. Offentlig ansatte som er korrupte vil også komme frem til syne. Vi vil få muligheten til å informere oss selv i større grad en før, uten å måtte ta det en tredjepart sier for ‘god fisk’. Dette gjelder også deg, andre kan undersøke deg uten å ta det du sier for ‘god fisk’.

  Om man synes dette er forferdelig så har jeg ingen trøst å komme med, jeg ser ingen alternativer som gjør det mulig å forhindre ‘datalekkasje’. Det er bedre å akseptere at slik er det blitt fremfor å bruke tid å energi på å legge høna tilbake i egget.

  All denne informasjonen kan komme de fleste til god nytte, det gjelder bare å finne nye bruksområder og metoder for å presantere slik data på en enkel måte slik at vi slipper å gå gjennom tusenvis av sider med informasjon. Om noen begynner å ‘stalke’ deg, dvs samle på rare bilder av deg, så er det også mulig å spore disse ‘stalkerne’ i fremtiden. Om noen lyver til deg eller manipulerer deg på noen som helst måte så får du selv makt nok til å kunne avdekke dette. De som svindler, stjeler o.l vil også bli stemplet, sånn er det bare. Internett glemmer aldri. Spesielt ikke en nettside som er spesialisert på samle inn personinformasjon for så å selge den videre til tredjepart. Når det kommer til de to største aktørene i verden på dette markedet, google og facebook. Så kan man kort oppsummere den informasjonen de samler per dags dato:

  1. Google vet hva du gjør alene.
  2. Facebook vet hva du gjør sammen med folk.

  Etteretning / USA og dets samarbeidspartnere vet begge deler. I fremtiden (kanskje allerede i dag) så er det kanskje mulig å finne ut hvordan overskrifter på nyheter påvirker folk i en gitt region. F.eks: man kan evaluere hvordan folk endrer synspunkter / adferd ved å bombardere dem med masse nyheter som graver frem skjelleter som FRP representanter har gjemt i skapene sine. Det vil si at man kan benytte den vitenskaplige metode på propaganda – finne ut hva man skal si og skrive for at folk endrer sitt politiske standpunkt. Det er av denne grunn datalagringsdirektivet er spikeren i kista for det vi kaller demokrati. I fremtiden kan det hende at vi blir manipulert til å stemme det vi faktisk stemmer. Dette betyr ikke at myndigheter / organisasjoner får en nøyaktig representasjon av akkurat deg, men de vil kunne se trender i samfunnet – og det er akkurat dette som har noe å si ved et demokratiske valg.

  Jeg håper ikke jeg blir for kritisert av min kommentar (konspirasjoner, negativ holdning osv osv). Jeg prøver bare å si den sannheten jeg ser og med min bakgrunn og kompetanse så burde man ikke bare forkaste den / kritisere den.

 6. En siste ting – det er flere enn venner og facebook som ser hva du eller andre trykker på, også de som utvikler applikasjoner for Facebook (slike som meg). Jeg personlig har ikke benyttet denne informasjonen, eller spurt om rettigheter til å få den. Men når du f.eks logger inn på “Farmville” eller tilsvarende og de spørr om rettigheter til å lese din vegg eller tilsvarende så gir du dem blanko fullmakt til dette. Når man aksepterer slike betingelser så får applikasjonen tilgang til denne informasjonen i 6 måneder (om jeg husker rett). Dvs at når du legger ut noe nytt på veggen, eller gjør noe annet en applikasjon eksplisitt har fått rettighet til å vite, så vil Facebook kontakte tredjeparts applikasjon og fortelle den om din oppdatering. Så man ser fort at mulighetene for lekkasje er enorme, så enorme at det er håpløst å bekjempe det.

  Jo fortere man aksepterer at privatlivets sfære er forbi, jo mindre smerte blir det i fremtiden når nye metoder for misbruk / lekkasje presanteres.

Leave a Comment.

CommentLuv badge